Crònica de l'III Dia Nacional de la Seguretat en Muntanya
Crònica de l'III Dia Nacional de la Seguretat en Muntanya
Un esdeveniment, que va nàixer per iniciativa de l'Associació Espanyola de Guies de Muntanya (AEGM) i la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada (FEDME) amb l'objectiu principal de difondre la cultura de la gestió del risc entre totes les persones que realitzen activitats en el medi natural, poder realitzar unes activitats més segures i disminuir l'accidentalitat en els nostres esports.
El divendres, en la Universitat d'Alacant, es van donar inici les activitats amb la presentació de l'esdeveniment, introduïda per Pedro Carrasco vicepresident 1r i vocal de Seguretat i Salut de la FEMECV i en la qual van intervindre; Carlos Ferris president de la FEMECV, Manolo Taibo responsable del Comité de Seguretat de la FEDME, Ana González de la AEGM, José Trasobares president Centre Excursionista d'Alacant i Juan Tortosa vicedegà de la Universitat d'Alacant.
A continuació va donar principi el cicle de taules redones programades amb la qual portava per títol "De la muntanya al jutjat", en la qual van participar David Cagigos president de l'Associació Iberoamericana de Perits i Advocats especialitzats en esports de Muntanya (AIPAM) i Iñigo Ayllón, membre d'aquesta associació i també del Comité de Seguretat de la FEDME. Una ponència a duo en la qual es van exposar i van debatre, amb el públic present, aspectes tan difícils i controvertits com la judicialització dels esports de muntanya i la necessitat de comptar amb professionals de la jurisprudència experts en els nostres esports, cosa que significa la necessària formació especialitzada.
La vesprada va finalitzar amb la xarrada i exposició de material de seguretat presentada per Dani Tercero del Comité de Seguretat FEDME, amb la participació de l'expert Miguel Moya de Tangos en la Roca. Una amena exposició sobre les característiques d'aquest material i la problemàtica que sol haver-hi a l'hora de seleccionar els mateixos. Una xarrada que sense cap dubte va resultar gratificant per a totes les persones que albergava la sala d'actes de la Universitat d'Alacant, i en la qual es va posar de manifest la necessitat de comptar amb especialistes en els establiments distribuïdors de material i equipament per als esports de muntanya.
El dissabte al matí i tenint com a punt de trobada La Nucia, es va donar inici a les activitats programades de Barranquisme, Escalada, Ferrada i Senderisme. Desgraciadament no es va poder realitzar l'activitat programada de Coasteering, a causa de l'onatge previst en una jornada que es va presentar una poc desapacible sobretot per vent regnant. Situació que no va desanimar a les persones participants i molt menys als responsables de desenvolupar les activitats i els tallers integrats en aquestes, guies assignats per la AEGM i personal sanitari disposat per la FEMECV, vertaders protagonistes d'aquestes activitats ja que són el corrent de transmissió dels coneixements específics de seguretat i primers auxilis programats en cada taller, així com de la difusió de la cultura de la gestió del risc, perquè totes les persones participants es convertisquen en propagadores d'aquesta.
La programació de la vesprada, alhora que es produïa la reunió de treball amb les persones responsables de les activitats i tallers, continuava amb el cicle de taules redones amb la dedicada a la seguretat en Carreras per Muntanya (CxM), en la qual Guillermo Sanz del Comité de Seguretat FEDME, moderava la participació de Luis Fermín Sánchez vocal de CxM de la FEMECV, Isidre Damià àrbitre de CxM FEMECV i organitzador de CxM en el seu club, María Marí corredora amb àmplia d'experiència en proves de mitjana distància i Duatló de Muntanya i Yolanda Valiente corredora de llargues distàncies, triatleta i participant en raid d'aventura. En aquesta taula es van exposar les diferents perspectives que es té de la seguretat com a participant, àrbitre o organitzador. Cal destacar la coincidència que el nivell d'exigència de seguretat en CxM és cada vegada és més alt, la qual cosa per als organitzadors, a vegades, és un problema documental que hauria de ser alleugerit. Des de la perspectiva de les persones participants, queda clara la necessitat de comptar amb una informació sobre seguretat prèvia i amb antelació suficient, la qual cosa a més és marca de qualitat de la prova, així com la validació in situ d'un àrbitre de les mesures disposades per l'organització. També hi ha coincidència en què la seguretat necessita formació a tots els nivells, corredors perquè “la seguretat també és responsabilitat de les persones participants”, àrbitres, voluntaris i organitzadors... D'aquesta taula, és destacable aquesta frase de María Marí “la Seguretat és el respecte a l'experiència i a la muntanya en si mateixa, mai obviem el simple o senzill de les situacions o directrius que ens donen, sempre tindran un per què i sense previ avís; d'ací la importància de la formació prèvia per a poder gaudir”.
Finalitzava la jornada amb la taula redona sobre seguretat en les activitats inclusives de muntanya. En aquest cas, Iñigo Ayllón del Comité de Seguretat FEDME introduïa a Laura Jiménez vocal de Muntanya Inclusiva i Solidaritat FEMECV, Roberto Clemente. Subcampió d'Espanya de CxM per a cecs i voluntari i vocal de sensibilització de Zancadas sobre Ruedas, Fran Tenza entrenador de CxM i president de la delegació de Zancadas sobre Ruedas a Alacant i Inmaculada Bosca esportista usuària de cadira de muntanya. Com sol ser en aquest àmbit, les experiències relatades pels protagonistes de la taula, elevaven el nivell d'emotivitat del públic, donat el manifest esforç de superació dels esportistes i el grau d'implicació que tenen els voluntaris que propicien l'esport inclusiu. En referència a la seguretat, i amb una profusa mostra d'exemples, que fins i tot van provocar somriures en el públic present, la importància del guia o els pilots és manifestament clara pel que s'evidencia la necessitat de formació específica. També marca la diferència en els marges de seguretat, la senyalització i la informació prèvia pensada específicament per a aquest àmbit.
La jornada del diumenge, amb una meteo més favorable, afavoria el desenvolupament d'una activitat liderada pel Centre Excursionista d'Alacant, en la qual van participar unes 40 persones tenint en compte al personal tècnic que va intervindre. L'activitat va estar dedicada a la realització d'un simulacre d'accident, en el qual s'incloïa la primera intervenció, la sol·licitud de rescat i la intervenció de l'helicòpter. Per al que en aquesta activitat es va comptar amb la inestimable participació de l'helicòpter del Grup Especial de Rescat del Consorci de Bombers d'Alacant. Aquest simulacre va comptar amb la participació de Manil Raga per part del grup de dinamitzadors de clubs de l'Escola Valenciana d'Alta Muntanya, Dani Tercero i Josep I. Amat del Comité de Seguretat FEDME. En el simulacre es va treballar el lideratge, l'atenció sanitària, la sol·licitud d'ajuda i la col·laboració amb els grups de rescat, experiència molt productiva per a tots els participants. Aquesta activitat és la conclusió d'altres experiències prèvies, que al costat d'aquesta són la base del projecte per a una Guia Didàctica que des de l'Escola Espanyola d'Alta Muntanya estarà a la disposició de tots els col·lectius i entitats que entenguen que aquests aspectes de la seguretat també cal entrenar-los.
Amb aquest simulacre, finalitzava aquesta edició del Dia Nacional de la Seguretat en Muntanya. L'any que ve viurà la seua IV edició en una altra Comunitat Autònoma, ara queda agrair l'esforç de les entitats i persones que s'han bolcat amb l'organització d'aquest esdeveniment a la Comunitat Valenciana i començar a treballar en la següent edició.